Свободно гмуркане - фридайвинг | Seanomad Freediving School
Свободно гмуркане - фридайвинг
Свободно гмуркане - фридайвинг

Какво е свободно гмуркане?

Мечтали ли сте някога да разглеждате подводния свят без тежка и обемна екипировка? Свободното гмуркане е най-естественият и спокоен начин да достигате дълбините. То е и начин да освободите себе си и да прекарвате повече време наслаждавайки се на красотата и тишината на морето.

Всеки, който е задържал дъха си под вода, е гмуркал свободно. Въпреки това, свободното гмуркане не се отнася само до това колко дълго можете да задържите дъха си и колко дълбоко можете да слезете на една глътка въздух. Трябва да създадете правилно отношение и да обръщате внимание на ограниченията на Вашите ум и тяло. Истинската привлекателност на свободното гмуркане е тишината и спокойствието, което то внася в забързания ни живот.

Свободното гмуркане като спорт

Освен като идеален начин да разпуснете през уикенда, свободното гмуркане е и спорт, в който се организират международни състезания. Професионалните гмуркачи експлоатират адаптациите на тялото си, за да достигнат дълбочини над 200 метра на една глътка въздух. Тези гмуркачески рефлекси помагат да се пести кислород като ограничават кръвопотока към крайниците, запазвайки го за жизненоважните органи.

От 1992 г. Международната асоциация за развитие на апнеата (AIDA) организира състезания по свободно гмуркане, правейки спорта по-безопасен, но в същото време с все по-голям състезателен елемент. Фридайвинг състезанията създават общност от гмуркачи, които споделят знанията и опита си със съмишленици.

Прочетете повече:

История на свободното гмуркане - от древни времена до днес
Екипировка за свободно гмуркане - каква екипировка е необходима за фридайвинг
Дисциплини и рекорди в свободното гмуркане - описание на дисциплините и текущи световни рекорди при мъжете и жените

http://www.seanomad-freediving.com

 

Responsive Middle Block

  • http://www.seanomad-freediving.com

http://www.seanomad-freediving.com

 

Responsive Middle Block

  • http://www.seanomad-freediving.com