Свободното гмуркане като спорт - дисциплини и рекорди | Seanomad Freediving School
Свободното гмуркане като спорт - дисциплини и рекорди
Свободното гмуркане като спорт - дисциплини и рекорди

Малцина от хората, които се занимават с гмуркане на един дъх, го правят с цел резултати (дълбочина, хоризонтална дистанция в басейн и ли време на задържане на въздуха в неподвижно състояние). На следващите редове ще ви запознаем накратко с този набиращ популярност спорт и конкретните състезателни дисциплни.

В рамките на AIDA (Световната асоциация за развитие на апнеа) са обособени следните 10 дисциплини, 8 от които са състезателни (STA, DYN, DYNB, DNF, CWT, CWTB, CNF, FIM) и 2 са само за удоволствие и рекорди (VWT, NLT). По-долу можете да видите описанията и световните рекорди във всяка от дисциплините.

Статична апнеа (STA)
Гмуркачът си задържа дъха, лежейки на повръхността с лице във водата за възможно най-дълго време. Това най-трудната от ментална гледна точка дисциплина. Статичната апнеа е добра тренировка за другите дисциплини.

Динамична апнеа с моноплавник (DYN)

Хоризонтално плуване под вода на един дъх с моноплавник в басейн. Целта е да се покрие максимална дистанция.

Динамична апнеа с плавници (DYbN)
Хоризонтално плуване под вода на един дъх с плавници  в басейн. Целта е да се покрие максимална дистанция.

Динамична апнеа без плавници (DNF)

Хоризонтално плуване под вода на един дъх, без плавници, като при бруст стила. Целта е да се покрие максимална дистанция.
 

Постоянен баласт с моноплавник (CWT)

Гмуркачът трябва да слезе на дълбочина и да изплува със собствени сили като ползва моноплавник. Може да се ползва олово, но гмуркачът трябва да излезе със същото количество тежест, с което е влязъл. 

Постоянен баласт с плавници (CWTB)
Гмуркачът трябва да слезе на дълбочина и да изплува със собствени сили като ползва плавници. Може да се ползва олово, но гмуркачът трябва да излезе със същото количество тежест, с което е влязъл. 

Постоянен баласт без плавници (CNF)
Същото като при постоянния баласт, но без плавници/моноплавник; движенията са като в бруст стила. Според мнозина това е най-чистата и най-трудна форма на свободно гмуркане.

Свободно потапяне (FIM)
Слизане на дълбочина и изкачване с набиране с ръце по въже. Може да се ползва олово, но гмуркачът трябва да излезе със същото количесто тежест, с което е влязъл. Често тази дисциплина се използва за загрявка преди гмуркания в постояннен баласт, за да се щадят краката. 

Променлив баласт (VWT)

Гмуркачът слиза на дълбочина с шейна или с тежест и се връща до повърхността на собствени сили (с плуване с плавници/моноплавник и/или с набиране по въжето). Не се организират състезания в тази дисциплина.
 
Без ограничения No-Limits (NLT)
Най-дълбоките гмуркания със задържане на дъха са правени в тази категория. При нея гмуркачът използва шейна, за да достигне дълбочината и се връща на повърхността с балон с въздух или друго устройство. Не се организират състезания в тази дисциплина. 

Ако карате курс по свободно гмуркане със Seanomad Freediving School ще правите статична и динамична апнеа, свободно потапяне и постоянен баласт. Научете повече за фридайвинг курсовете, които предлагаме.

http://www.seanomad-freediving.com

 

Responsive Middle Block

  • http://www.seanomad-freediving.com

http://www.seanomad-freediving.com

 

Responsive Middle Block

  • http://www.seanomad-freediving.com