Състезателни дисциплини в подводната стрелба по мишени | Seanomad Freediving School
Състезателни дисциплини в подводната стрелба по мишени
Състезателни дисциплини в подводната стрелба по мишени

Подводна стрелба по мишени - история и дисциплини

Подводната стрелба по мишени като спортна дейност се заражда през средата на 80те години на миналия век. Практикува се в открити води и плувни басейни, като по обясними причини предпочитанията са към басейните (много по-лесно се организира, отлична видимост, независимост от метеорологичните условия и др.). Изисква се малко екипировка: маска, шнорхел, плавници, неопренов костюм, баластен колан, ръкавици, масово произвеждан харпун и разбира се мишена. В настоящия си вид подводната стрелба по мишени е резултат на повече от 30 години развитие. В началото е имало само една дисциплина: стрелба по една мишена с колкото се може повече стрели, в рамките на едно гмуркане на апнеа. В днешно време има 3 индивидуални и 1 отборна дисциплина: точност, биатлон, супер биатлон и подводна щафета.

Дисциплината „Точност“ се състои от 10 изстрела по неподвижна мишена, направени в рамките на 10 минути. Самата мишена, монтирана на стойка, се състои от 5 мишени (кръгове), като центърът на мишената, която е по-средата, е разположен на 70 см от дъното на басейна, и на 3 метра разстояние от линията за стреляне (върхът на стрелата не трябва да преминава тази линия). След всеки изстрел гмуркачът изважда стрелата, излиза на повърхността и се връща в зоната за подготовка. Победител е гмуркачът, събрал най много точки от 10те изстрела.

Дисциплината „Биатлон“ е комбинация от гмуркане за време и стрелба по мишена. Състои се от 3 изстрела с времеви лимит от 10 минути. Стартовата линия, от която започва гмуркането, е на 15 метра от мишената. Гмуркачът плува под вода, стига линията за стрелба (на 3 метра от мишената), стреля по мишената, изважда стрелата и се връща зад стартовата линия (през цялото време е на апнеа*). След което, харпунът се зарежда отново и се правят още 2 изстрела по гореописания начин. Изчисляването на резултата е на база времето и качеството на изстрелите. Тази дисциплина изисква добро физическо състояние и добра апнеа, за да може гмуркачът да е концентриран при изстрелите и да завърши трите гмуркания възможно най-бързо.

Дисциплината „Супер биатлон“ наподобява биатлона, но при нея за 10 минути времеви лимит трябва да се направят 5 изстрела.  

Щафета

Подводната щафета е отборна дисциплина, съставена от 4 състезателя, които се редуват на определено време. Стартовата линия е разположена на 15 метра от центъра на мишената и всеки състезател трябва да изпълни 2 непоследователни изстрела към мишена с 4 визуални елемента.  Както при биатлона и супер биатлона, отиването до мишената, стрелбата и връщането – се извършват на апнеа*. Оборът трябва да направи 8 изстрела с времеви лимит от 10 минути. Класирането е на база прецизността на изстрелите и времето за реализирането им.

Състезания в България

През втората половина на 80те години в България са се повеждали състезания по подводна стрелба в мишени, след което са преустановени. Близо 30 години по-късно ентусиасти от Seanomad планират да възобновят състезанията...

*За състезатели под 18 годишна възраст е разрешено връщане с дишане на повърхността.

 Подводна стрелба по мишени - София Стрелба по подводни мишени - София    


Подводна стрелба по мишени - Варна

Подводна стрелба с харпун - Пловдив

http://www.seanomad-freediving.com

Responsive Middle Block

  • http://www.seanomad-freediving.com

http://www.seanomad-freediving.com

Responsive Middle Block

  • http://www.seanomad-freediving.com